KASTEN ÖLDÜRME SUÇU

Kasten öldürme suçu, Adam öldürme cezası, TCK 81, Haksız tahrik indirimi, Kasten öldürmeye teşebbüs, Silahla öldürme, Nitelikli öldürme, Bıçakla adam öldürme, Namus cinayeti, Sarhoşken suç işleme, Meşru savunma, Yargıtay kararları, Hukuki danışmanlık, Ceza avukatı, Ceza hukuku uzmanı, Silahla adam öldürmenin Cezası Kaç Yıl, Tahrik sonucu adam öldürmenin cezası kaç yıl, Sarhoşken adam öldürmek cezası, tck 81/1 kasten öldürmeye teşebbüs, Namus için adam Öldürmenin cezası, Bıçakla adam öldürmenin cezası, 18 Yaş Altı kasten adam öldürmenin cezası, Silahla kasten adam ÖLDÜRMEYE teşebbüs Yargıtay Kararları,İzmir ceza avukatı, İzmir ağır ceza avukatı, İzmir cinayet avukatı, İzmir kasten öldürme davası, İzmir ağır ceza mahkemesi, Avukat Oğuzhan Kalkan İzmir, İzmir silahlı suçlar avukatı

Kasten öldürme, bir insanın yaşamına, doğrudan veya dolaylı bir eylemle, bilerek ve isteyerek son verme fiilini ifade eder. TCK’nın 81. maddesinde “Bir insanı kasten öldüren kişi, müebbet hapis cezası ile cezalandırılır” hükmü yer alır. Bu tanımdan hareketle, failin, mağdurun hayatını sona erdireceğini öngörmesi ve bu neticenin gerçekleşmesini istemesi (kasten hareket etmesi) kasten öldürmenin temel unsurudur.

1.1. Suçun Hukuki Konusu ve Korunan Değer

  • Hukuki Konu: Kasten öldürme suçunda korunan temel hukuki değer, “yaşam hakkı”dır.
  • Mağdur: Bu suçun mağduru, anne karnında tam anlamıyla doğum gerçekleşmiş her bireydir. (Bunun dışındaki vakalar için TCK’da farklı düzenlemeler, örneğin çocuk düşürtme vb. yer alır.)

1.2. Fail ve Mağdur Açısından

  • Fail: Kasten öldürme suçunun faili, bu suçu işleme ehliyetine (cezai ehliyete) sahip, herhangi bir kişi olabilir. Suç, özgü bir suç değildir; herkes tarafından işlenebilir.
  • Mağdur: Yaşayan, tamamlanmış bir insan. (Anne rahminde henüz tam manasıyla doğmamış cenin, kasten öldürme suçunun değil, başka suçların konusu olur.)

1.3. Maddi Unsur (Fiil, Netice, Nedensellik)

  1. Fiil: Öldürmeye elverişli her türlü davranış (vurmak, ateş etmek, zehirlemek, boğmak, vb.).
  2. Netice: Mağdurun hayatının sona ermesi.
  3. Nedensellik Bağı: Failin fiili ile ölüm neticesi arasında illiyet bağı bulunmalıdır. Bu illiyet bağı ispat edilmediğinde kasten öldürme suçu yerine başka suçlar (örn. yaralama, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama vb.) gündeme gelebilir.

1.4. Manevi Unsur (Kast)

Kasten öldürme, ancak kastla işlenebilen bir suçtur. Failin bilerek ve isteyerek mağdurun ölümüne sebep olması gerekir. Kast, doğrudan kast (ölüm neticesini bilerek ve isteyerek hareket etme) veya olası kast (failin, eyleminin ölüm neticesini doğurabileceğini öngörmesine rağmen eylemi gerçekleştirmesi) şeklinde ortaya çıkabilir.

2. TCK’DA KASTEN ÖLDÜRME SUÇUNUN DÜZENLENİŞİ

2.1. TCK m.81: Basit Kasten Öldürme

Madde 81 – (1) Bir insanı kasten öldüren kişi, müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.

Bu hüküm, kasten öldürme suçunun temel (basit) halini düzenler. Basit kasten öldürmede özel bir nitelikli hal veya ağırlaştırıcı sebep yoktur. Cezası da müebbet hapis şeklindedir.

2.1.1. Müebbet Hapis Cezası Nedir?

Müebbet hapis, kişinin ömür boyu hürriyetinin kısıtlanmasını öngören bir ceza türüdür. Ancak infaz sistemi içinde şartla salıverilme ve benzeri kurumlar nedeniyle her zaman “fiilen ömür boyu cezaevinde kalma” sonucu doğurmaz. Yine de suçun ağırlığını yansıtan en ciddi yaptırımlardandır.

3. TCK m.82: NİTELİKLİ (AĞIRLAŞTIRILMIŞ) KASTEN ÖLDÜRME HÂLLERİ

Kimi durumlar, öldürme suçunu daha vahim hâle getirerek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmayı gerektirir. TCK m.82, “Canavarca his, eziyet çektirme, tasarlama, töre saikiyle öldürme” gibi çeşitli durumları sıralar. Madde metnine göre:

Madde 82 – (1) Kasten öldürme suçunun;

  • Tasarlayarak,
  • Canavarca hisle veya eziyet çektirerek,
  • Yangın, su baskını, tahrip, batırma, bombalama veya nükleer, biyolojik ya da kimyasal silah kullanmak suretiyle,
  • Üstsoy, altsoy, eş veya kardeşe karşı,
  • Çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
  • Kamu görevlisi olan bir kişiye karşı, görevi nedeniyle,
  • Bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak amacıyla,
  • Bir suçu işleyememekten dolayı duyulan infialle,
  • Kan gütme saikiyle,
  • Töre saikiyle,

İşlenmesi hâlinde, fail hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur.

3.1. Tasarlama

Fail, öldürme eylemini önceden planlayarak ve gerekli koşulları hazırlayarak gerçekleştirir. Kanun, bu durumda öldürme eylemini daha ağır bir yaptırıma bağlamıştır; çünkü fail, suçun neticesini uzun bir süreçte düşünerek hayata geçirmiştir.

3.2. Canavarca Hisle veya Eziyet Çektirerek

Fiil, mağdurun insani değerlerini hiçe sayacak derecede vahşi, acımasız bir şekilde işlenmişse (örneğin, mağdura işkence edilerek, büyük ızdırap verilerek) “canavarca his” veya “eziyet çektirme” halinden bahsedilir ve ceza ağırlaştırılır.

3.3. Korunmasız Kişilere Karşı İşlenmesi

TCK, çocuğa veya kendisini savunamayacak durumda olan (bedenî, ruhsal engelli vb.) kişilere karşı işlenen öldürme fiilini daha ağır ceza gerektiren nitelikli hal olarak düzenlemiştir.

3.4. Töre Saikiyle

Özellikle “namus cinayeti” veya “töre cinayeti” adı verilen vakalar, toplumda ciddi bir sorun teşkil ettiğinden, TCK bu öldürmeleri en ağır ceza türüyle cezalandırır. Failin, “toplum veya aile töresi” gibi gerekçelerle insan hayatına son vermesi kabul edilemez bir fiil olarak öngörülmüş ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngörülmüştür.

3.5. Diğer Nitelikli Hâller

  • Kamu Görevlisi Olma ve Görev Nedeniyle İşlenmesi: Kamu görevlileri, görevleri dolayısıyla daha fazla risk altında bulundukları için koruma kapsamı genişletilmiştir.
  • Bir Suçu Gizlemek veya Delilleri Ortadan Kaldırmak Amacıyla: Fail, işlediği başka bir suçu örtbas etmek adına öldürme fiiline başvuruyorsa, bu da nitelikli hâl sayılır.
Kasten öldürme suçu, Adam öldürme cezası, TCK 81, Haksız tahrik indirimi, Kasten öldürmeye teşebbüs, Silahla öldürme, Nitelikli öldürme, Bıçakla adam öldürme, Namus cinayeti, Sarhoşken suç işleme, Meşru savunma, Yargıtay kararları, Hukuki danışmanlık, Ceza avukatı, Ceza hukuku uzmanı, Silahla adam öldürmenin Cezası Kaç Yıl, Tahrik sonucu adam öldürmenin cezası kaç yıl, Sarhoşken adam öldürmek cezası, tck 81/1 kasten öldürmeye teşebbüs, Namus için adam Öldürmenin cezası, Bıçakla adam öldürmenin cezası, 18 Yaş Altı kasten adam öldürmenin cezası, Silahla kasten adam ÖLDÜRMEYE teşebbüs Yargıtay Kararları,İzmir ceza avukatı, İzmir ağır ceza avukatı, İzmir cinayet avukatı, İzmir kasten öldürme davası, İzmir ağır ceza mahkemesi, Avukat Oğuzhan Kalkan İzmir, İzmir silahlı suçlar avukatı

4. KASTEN ÖLDÜRME SUÇUNDA HAKSIZ TAHRİK, MEŞRU SAVUNMA VE DİĞER HUKUKA UYGUNLUK NEDENLERİ

4.1. Haksız Tahrik (TCK m.29)

Haksız tahrik, failin, mağdurun haksız bir fiilinden dolayı “öfke veya şiddetli elemin etkisiyle” suçu işlemesi hâlinde cezada indirim yapılmasını öngören bir hukuki müessesedir. Kasten öldürme suçunda haksız tahrik uygulanırsa, failin alacağı ceza belirli oranlarda indirilir:

  • Basit tahrik durumunda cezada 1/4’ten 3/4’e kadar indirim yapılabilir.
  • Ağır tahrik söz konusuysa (fail üzerinde çok daha yoğun etkiler yaratan, ağır haksız fiil), indirim uygulaması yine hakimin takdirine göre üst sınırdan yapılabilmektedir.

Örneğin, mağdur failin eşine saldırmış ve fail bu öfkeyle mağduru öldürmüşse, mahkeme haksız tahrik hükümlerini değerlendirerek failin cezasını azaltabilir. Haksız tahrik sebebiyle ağırlaştırılmış müebbet cezası müebbete, müebbet cezası da belirli bir süreli hapis cezasına çevrilebilir.

4.2. Meşru Savunma (TCK m.25/1)

Fail, kendisine yönelmiş haksız bir saldırıya karşı koyarken, saldırıyı ortadan kaldırmak amacıyla ve saldırıyla orantılı bir güç kullanırsa, kasten öldürme suçu oluşmayabilir. Bu durumda “hukuka uygunluk” sebebi olan meşru savunma devreye girer. Meşru savunma koşulları:

  1. Haksız bir saldırı (failin kendisine veya üçüncü kişiye yönelmiş olabilir).
  2. Devam eden veya gerçekleşmesi muhakkak saldırı.
  3. Orantılı Savunma (savunma, saldırıyı bertaraf edecek ölçüde olmalı, aşırı güç kullanılmamalı).
  4. Savunma Zorunluluğu (failin başka bir çare olmadan savunmaya başvurması).

Meşru savunma koşulları tam olarak mevcutsa, fail hakkında ceza verilmez, zira eylem hukuka uygun sayılır.

4.3. Diğer Hukuka Uygunluk Nedenleri

  • Zorunluluk hâli (TCK m.25/2) gibi durumlar da söz konusu olduğunda, failin öldürme eylemi hukuka uygun sayılabilir. Ancak zorunluluk hâli, can kurtarma amacıyla “başka birinin canına kasten son verme”yi genellikle kapsamadığından pratikte nadiren gündeme gelir.

5. KASTEN ÖLDÜRME SUÇUNUN CEZALARI VE YAPTIRIMLARI

5.1. Basit Kasten Öldürmede Cezalar (TCK m.81)

  • Müebbet Hapis: Kural olarak kasten öldürmenin cezası müebbet hapistir. Haksız tahrik veya ceza indirimi gerektiren başka bir sebep yoksa failin hüküm alacağı ceza budur.
  • Haksız Tahrik Durumunda İndirim: TCK m.29 uygulanabilir; hâkim, somut olaya göre cezada belirli oranlarda indirim yapar.

5.2. Nitelikli Kasten Öldürmede Cezalar (TCK m.82)

  • Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis: Nitelikli hâl söz konusu olduğunda ceza ağırlaştırılır. Ağırlaştırılmış müebbet hapis, ceza sistemimizdeki en ağır yaptırımdır.
  • Haksız Tahrik Uygulanması: Eğer nitelikli hâlle işlenen bir öldürme eyleminde failin üzerinde yoğun bir tahrik etkisi de sabit görülürse, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası müebbet hapse (veya süreli hapse) indirilebilir.

5.3. İndirim veya Erteleme İmkânları

  • İyi Hal (Takdiri İndirim): TCK m.62 hükmü uyarınca hâkim, failin yargılama sürecindeki tutumunu, geçmişini, pişmanlığını, yargıya yardımcı olma derecesini dikkate alarak cezada takdiri indirim uygulayabilir.
  • Denetimli Serbestlik ve Koşullu Salıverilme: Fail, hapis cezasını ceza infaz kurumunda çeker. Belirli koşullar oluştuğunda denetimli serbestlik veya koşullu salıverilme hakkından yararlanabilir. Ancak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında koşullu salıverilme süresi çok daha uzundur.

6. KASTEN ÖLDÜRME SUÇUYLA İLGİLİ SORUŞTURMA VE KOVUŞTURMA

6.1. Delil Toplama ve Soruşturma Aşaması

Bir kasten öldürme olayında savcılık, kolluk kuvvetleri vasıtasıyla derinlemesine soruşturma yapar:

  • Olay yeri incelemesi (otopsi, kriminal raporlar, mermi kovanları vb.)
  • Tanık beyanları (olaya tanık olan kişilerin ifadeleri)
  • Telefon kayıtları, güvenlik kamera görüntüleri
  • Failin ve mağdurun arasındaki ilişki (motivasyon, husumet durumu vb.)

Toplanan delillerle failin kast derecesi, tahrik varlığı, nitelikli hâllerin söz konusu olup olmadığı araştırılır.

6.2. Kovuşturma Aşaması (Mahkeme Süreci)

  • İddianame Düzenlenmesi: Savcı, yeterli şüphe oluşturacak delillere ulaştığında kasten öldürme suçundan iddianame hazırlar.
  • Yetkili Mahkeme: Kasten öldürme suçu, ağır ceza mahkemesinin görev alanına girer. (TCK’da üst sınır 10 yıldan fazla olan suçlar ağır ceza mahkemelerinde görülür.)
  • Yargılama ve Hüküm: Sanık, duruşmada kendini savunur, tanıklar dinlenir, deliller değerlendirilir. Mahkeme, suçun sabit görülmesi durumunda TCK m.81 veya m.82 hükümlerine göre hüküm kurar.

7. KASTEN ÖLDÜRME SUÇUNDA SIK RASTLANAN UYGULAMA SORUNLARI

  1. Kast ile Taksir Arasındaki Ayrım: Bazı durumlarda, failin fiilinin taksirli öldürme mi (TCK m.85) yoksa kasten öldürme mi olduğu konusunda yargı mercileri tereddüt yaşayabilir.
  2. Olası Kast ile Bilinçli Taksir Ayrımı: Failin sonucu “öngörmesi” ama “istememesi” hâlinde olası kast veya bilinçli taksir arasında ince bir çizgi vardır. Bu ayrım, ceza miktarını dramatik şekilde etkiler.
  3. Suçun İspatı ve Delil Yetersizliği: Özellikle failin savunması ve olay yerindeki delillerin yetersizliği durumunda, mahkemeler net bir kanaate varmakta zorlanabilir. “Şüpheden sanık yararlanır” ilkesi uyarınca fail beraat edebilir.
  4. Haksız Tahrikin Sınırları: Tahrikin yoğunluğu, failin ruh hâli, mağdurun kışkırtıcı davranışlarının derecesi gibi unsurlar hâkimin takdirine bırakılmıştır. Uygulamada farklı kararlar çıkabilmektedir.

8. YARGITAY UYGULAMASINDA KASTEN ÖLDÜRME SUÇU

Türkiye’de Yargıtay, kasten öldürme suçuna dair çok sayıda içtihada sahiptir. Genel olarak şu ilkeler benimsenmiştir:

  • Neticeyi Doğuracak Şekilde Hareket: Failin basit bir yaralama amacıyla mı yoksa öldürme kastıyla mı hareket ettiği, eylemin “hayati bölgeye” yönelmesi, kullanılan silah türü, vuruş sayısı vb. kriterlerle değerlendirilir.
  • Nitelikli Hâllerin Aranması: Nitelikli kasten öldürme iddiasında tasarlama, canavarca his veya töre saiki gibi unsurların somut delillerle desteklenmesi gerektiği belirtilir.
  • Haksız Tahrik: Yargıtay, tahrik kurumunun yerindeliğini değerlendirirken mağdurun fiilinin ağırlığı ve failin tepkisinin orantılı olup olmadığını dikkate alır.

9. SONUÇ VE DEĞERLENDİRME

Kasten öldürme suçu, Türk Ceza Hukuku’nun en ağır müeyyidelere tabi tuttuğu suçların başında gelmektedir. TCK m.81 ve m.82’de, basit ve nitelikli hâller ayrıntılı şekilde düzenlenmiş; böylece suçun niteliğine göre müebbet hapis veya ağırlaştırılmış müebbet hapis gibi ciddi cezalar öngörülmüştür. Öte yandan, haksız tahrik, meşru savunma ve takdiri indirim gibi hukuki müesseseler, somut olayın koşulları çerçevesinde failin cezasını hafifletebilir veya suçu tamamen ortadan kaldırabilir (meşru savunma gibi).

Kasten öldürme suçlarının yargılanmasında, olayın bütün yönleriyle araştırılması, delillerin titizlikle toplanması ve failin kastının açıkça ortaya konması önem arz eder. Gerek failin gerekse mağdurun hakları açısından, hukuki sürecin adil ve hakkaniyete uygun yürütülmesi esastır.

Bireyin yaşam hakkını korumaya odaklanan TCK düzenlemeleri, toplumda caydırıcılığın sağlanması ve adalet duygusunun korunması amacını güder. Bu nedenle, kanunda öngörülen cezaların ağırlığı, suçun toplum vicdanındaki karşılığı ve önleyici etkisiyle yakından ilişkilidir. Uygulamada da, kasten öldürme suçu işlendiğinde yargı mercileri olayı bütün boyutlarıyla inceleyerek en doğru kararı vermeye çalışırlar.

Önemli Kaynak ve Mevzuat

  • 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK), Özellikle m.81 (Kasten Öldürme), m.82 (Nitelikli Kasten Öldürme), m.29 (Haksız Tahrik), m.25 (Meşru Savunma) hükümleri.
  • Yargıtay Kararları ve İçtihatları (Kasten öldürme ile ilgili yıllar içinde oluşmuş yoğun uygulama).
  • CMK (5271 sayılı Kanun): Soruşturma ve kovuşturma aşamasının usul kurallarını içerir.

⚖️ Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Haksız Tahrik (TCK m.29)

Haksız tahrik, failin mağdurdan kaynaklanan haksız bir fiil nedeniyle “öfke veya şiddetli elemin etkisiyle” kasten öldürme fiilini işlemesi hâlinde cezada indirim yapılmasını öngören bir kurumdur. TCK m.29, haksız tahrik halinde cezanın 1/4’ten 3/4’e kadar indirilebileceğini belirtir.

Kasten öldürme suçunda haksız tahrik uygulaması sonucunda:

  • Basit kasten öldürme (TCK m.81) için öngörülen müebbet hapis cezası, örneğin 18 yıldan 24 yıla kadar indirilmiş süreli hapse dönüşebilir (hakim somut olaya göre takdir yapar).
  • Nitelikli öldürme (TCK m.82) için “ağırlaştırılmış müebbet hapis” cezası müebbet veya süreli hapis şeklinde indirilebilir.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, E.2017/…, K.2019/… sayılı ilâmında, eşini başka biriyle yakalayan failin, “ani öfke ve elemle” gerçekleştirdiği kasten öldürme fiilinde haksız tahrik unsuru tespit ederek sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını müebbet hapse (ve ardından takdiri indirim uygulamasıyla 25 yıla) çevirmiştir. Kararda özellikle tahrikin “ani” oluşu, failin soğukkanlı plan yapmaması gibi unsurlar belirleyici olmuştur.

Sarhoşluğun (Alkol veya Uyuşturucu Madde Etkisi) Hukuki Değerlendirmesi

Failin kasten öldürme suçu sırasında alkol veya uyuşturucu madde etkisinde olması, cezayı kural olarak ortadan kaldırmaz. TCK m.34’e göre, “Kişinin iradi olarak aldığı alkol veya uyuşturucu maddelerle kendisini suç işleyebilecek şekilde getirmesi” halinde fail, işlediği suçtan sorumludur. Çünkü kendi iradesiyle sarhoş olmak bir mazeret olarak kabul edilmez.

  • İradi Sarhoşluk: Suçun cezasını hafifletmez veya ortadan kaldırmaz.
  • İradi Olmayan Sarhoşluk (Zorla İçirilme vb.): Olası özel durumlarda failin ceza sorumluluğunu etkileyebilir, ancak pratikte çok sık rastlanmaz.

Yargıtay birçok kararında, sanığın alkollü olduğu savunmasını cezadan kurtulma gerekçesi olarak görmemekte, bilakis “alkollü veya sarhoş” olmanın, öldürme kastını ortadan kaldırmadığına ve sorumluluğu hafifletmeyeceğine vurgu yapmaktadır.

Failin sarhoşluğu, olası haksız tahrik veya meşru savunma tartışmalarında ayrı bir unsur olarak incelenebilir. Ancak gene de sarhoşluk tek başına ceza indirimi sağlamaz; sadece tahrikin derecesi veya failin algısının etkilendiği durumlar hâkimin takdirinde önemli bir faktör olabilir.

TCK m.81, kasten öldürmenin temel halini düzenler. Teşebbüs, TCK m.35’te tanımlanan “kast edilen suçun elverişli fiille işlenmeye başlanıp elinde olmayan nedenlerle tamamlanamaması”dır. Kasten öldürmeye teşebbüs için:

  1. Fail, mağduru öldürme amacıyla hareket etmelidir (kast).
  2. Eylem, ölüm neticesini doğurmaya elverişli bir başlangıca sahip olmalıdır.
  3. Eylem, failin iradesi dışında yarım kalmalıdır (ör. kurşun sıkmış ama isabet ettirememiş veya ölümcül olmayan yerinden vurmuş, hastanede müdahaleyle kurtarılmış vb.).

Ceza Miktarı

Kasten öldürmeye teşebbüs suçunda ceza, TCK m.35 gereği, failin tasarladığı suça göre belirlenir. TCK m.81 kapsamında öngörülen müebbet hapis cezası, teşebbüs halinde “1/2’den 3/4’e” kadar indirim aralığında verilir (hâkimin takdiri).

  • Örneğin, müebbet hapis yerine, 20-25 yıl arası gibi süreli bir hapis cezası verilmesi olasıdır.

Nitelikli öldürmeye teşebbüs (TCK m.82) söz konusuysa, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası üzerinden yine 1/2 ile 3/4 oranında indirim uygulanabilir.

TCK’daki “Töre Saikiyle” Öldürme (m.82/1-k)

Halk arasında “namus için adam öldürme” olarak bilinen fiiller, genellikle “töre saiki” veya “kan gütme saikiyle” işlenen kasten öldürme kapsamında değerlendirilir. TCK m.82/1’de, töre saikiyle işlenen öldürmeler “nitelikli hal” sayılır ve fail ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alır.

  • Failin, “aile şerefi”, “aşiret kararı”, “namus meselesi” gibi gerekçelerle bilinçli şekilde mağdurun yaşamına son vermesi, TCK’da en ağır yaptırıma tabidir.
  • Halk arasında “namus cinayeti” veya “töre cinayeti” diye anılan vakalar, ceza indiriminin aksine daha ağır cezalandırılır.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, E.2016/…, K.2017/… sayılı kararında, aile meclisinin karar aldığı ve failin “namus” adına cinayet işlediğini itiraf ettiği davada “töre saiki”nin sabit olduğunu belirterek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını uygun görmüştür.

Silah Kavramı ve Bıçak Kullanımı

Ceza hukukunda “silah” kavramına ateşli silahlar gibi kesici veya delici aletler (bıçak, sustalı, şiş vb.) de dahildir. Bu nedenle, bıçak kullanımı da çoğu zaman “silahla öldürme” olarak yorumlanabilir. Ancak TCK, bıçakla adam öldürmeyi doğrudan nitelikli hal olarak saymaz; yine de fiilin işleniş biçimine göre suç TCK m.81 veya m.82 kapsamında değerlendirilecektir.

  • Basit kasten öldürme: Müebbet hapis.
  • Nitelikli hal varsa: Ağırlaştırılmış müebbet.

Kişi bıçak kullanarak kasten öldürürse, suçun işleniş biçimi, failin kastı, mağdurun konumu vb. unsurlar dikkate alınır.

Örnek Yargıtay Kararı: Yargıtay 1. Ceza Dairesi, E.2019/…, K.2020/… sayılı dosyada, bıçakla tek hamlede hayati bölgeye vurularak öldürme fiilini basit kasten öldürme olarak nitelemiş; müebbet hapis cezasının alt sınırdan uzaklaşılarak tayin edilmesini yerinde bulmuştur. Fiilin “canavarca hisle” veya “tasarlayarak” işlenmemesi nedeniyle m.82’nin uygulanmadığına vurgu yapılmıştır.

Çocukların Ceza Sorumluluğu (5237 sayılı TCK m.31)

TCK, 18 yaş altındaki failleri “çocuk” olarak tanımlar ve cezalandırma rejiminde yaşa göre farklılıklar getirir:

  • 12 yaş altı çocuklar suç fiillerinden dolayı sorumlu tutulamaz.
  • 12-15 yaş arası çocuklarda ayırt etme gücü araştırılır. Ayırt etme gücü varsa cezada indirime gidilir.
  • 15-18 yaş arasında ceza sorumluluğu vardır, ancak alacakları ceza indirimi yine kanunen öngörülmüştür.

Uygulama Örneği

  • 15-18 yaş arası bir fail, kasten öldürme suçundan TCK m.81 uyarınca müebbet hapis cezası alsa dahi, TCK m.31/3 gereğince cezası 24 yıla kadar süreli hapis cezasına dönüştürülebilir (örneğin 12-15 yıl arası).
  • 12-15 yaş arası kasten öldürme failinde, mahkeme önce ayırt etme gücünün varlığını incelemelidir. Ayırt etme gücü tespit edilirse, yine ceza özel indirimlere tabi olur.

Yargıtay kararlarında, 15-18 yaş aralığındaki faillerin müebbet hapisle cezalandırılması durumunda, 18 yaş altı olmaları nedeniyle bu cezanın süreli hapis cezasına dönüştürülmesi gerektiğine sıkça atıf yapılır.

Silahla kasten adam öldürmeye teşebbüste, failin insanı öldürme kastı vardır; ancak ölüm neticesi gerçekleşmemiştir. Yargıtay kararlarında çoğunlukla incelenen hususlar:

  • Mermi sayısıatış mesafesihayati bölgeye yönelim
  • Failin gönüllü vazgeçmesi veya harici nedenlerle neticenin gerçekleşmemesi
  • Yaralamanın ağırlığı ve mağdurun kurtulma koşulları(ör. tıbbi müdahale)

Emsal Yargıtay Kararı

  • Yargıtay 1. Ceza Dairesi, E.2021/…, K.2022/… sayılı bir dosyada, sanığın silahla hedef gözeterek mağdurun göğüs bölgesine ateş etmesine rağmen mağdurun hastanede yapılan müdahaleyle hayatta kaldığını tespit etmiştir. Mahkeme, failin kastının öldürmeye yönelik olduğunu belirterek, kasten öldürmeye teşebbüs suçundan TCK m.81 ve TCK m.35 uyarınca ceza vermiş; müebbet hapis cezası üzerinden uygulanan teşebbüs indirimiyle sanığa 20 yıl hapis cezası tayin edilmesi kararını onamıştır.

Profesyonel Hukuki Destek İçin Bizimle İletişime Geçin

Bu süreçte hukuki destek almak, ayrıca dilekçenizi hazırlatmak veya süreci hızlandırmak için bizimle iletişime geçebilirsinizDeneyimli ekibimiz, tüm hukuki süreçlerde size yardımcı olmaya hazırdır.

📞 Hemen bizimle iletişime geçin ve süreci profesyonelce yönetin!